Varoitus: näin jarrusi kuluvat talven aikana

Jarrusi voivat olla huonossa kunnossa – ilman, että huomaat sitä. Talvisin jarrut nimittäin altistuvat suurelle rasitukselle, jonka takia ne voivat kulua nopeasti. – Puutu asiaan ja tarkista jarrut nyt kevään tullessa, kehottaa Magnus Possman Skruvat.se-yrityksestä.

Löydä jarrut autoosi

Jarrut ovat auton tärkein turvallisuusvaruste, ja koska ne on asennettu pyöriin, ne altistuvat jatkuvalle rasitukselle. Kuitenkin suhteellisen pieni osa ihmisistä tarkistaa ja huoltaa autonsa jarrut säännöllisesti. Nyt talven jälkeen voi olla korkea aika tehdä jarrujen tarkistus.

– Talvisin teillä on paljon haitallista ainesta. Sora, suola ja kaikenlainen lika kuluttavat jarruja paljon. Lika voi myös saada jarrusatulan juuttumaan kiinni, mikä johtaa ennemmin tai myöhemmin siihen, että jarrukengät joutuvat vasten jarrulevyjä . Tämä voi aiheuttaa epänormaalia kulumista sekä lisäksi ylikuumenemista ja korkeampaa polttoaineen kulutusta, toteaa Skruvat.se -yrityksen yksikön johtaja ja tekninen asiantuntija Magnus Possman.

Renkaanvaihdon yhteydessä on hyvä tarkistaa myös jarrut:

• Aloita nostamalla auto ylös varmistaen, että se pysyy turvallisesti paikoillaan. Käytä mielellään autopukkia, jotta voit työskennellä ilman huolta siitä, että auto liukuu tunkin päältä.

• Kokeile pyöriikö pyörä vapaasti. On normaalia, että jarrulevy ja -kengät hipaisevat toisiaan hieman, mutta pyörän pyörittämisen ei kuulu olla raskasta.

• Tarkista etteivät jarrukengät ole kuluneet.

– Mielestäni on tärkeää irrottaa tässä tilanteessa myös jarrusatula ja puhdistaa liukupinnat kunnolla, koska sillä tavoin estetään satuloiden juuttuminen. Jos jarrukenkiä ei tarvitse vaihtaa, niiden kuntoa voi kuitenkin parantaa hiomalla asennuspinnat hiomapaperilla, Magnus Possman kertoo.

Jarrukengät ovat kulutusosia ja pelkät kengät voi aivan hyvin vaihtaa. Jos kuitenkin on vaihdettava levyt, on aika sijoittaa myös uusiin jarrukenkiin.

– Niin, ja jos vaihtaa jarrulevyt, on vaihdettava myös jarrupalat, vaikka niissä vielä olisikin pintaa jäljellä. Jarrupalat ovat muotoutuneet olemassa olevan jarrulevyn mukaan ja vanhat jarrupalat voivat kuluttaa uutta jarrulevyä turhan paljon, Magnus Possman sanoo.

Löydä jarrut autoosi