Näin tärkeää öljy on autollesi

Autosi tarvitsee hyvää moottoriöljyä – öljyä, joka on vaihdettava ajoissa. Muuten moottori voi rikkoutua. Oikean öljyn valitseminen ei kuitenkaan ole kaikkein helpoin tehtävä, sillä siinä on otettava huomioon monta asiaa. Tässä tärkeimmät.

Moottoriöljyjä on monenlaista. Tavallisimpia ovat mineraaliöljy, täyssynteettinen öljy ja puolisynteettinen öljy. Mineraaliöljy koostuu jalostetusta maaöljystä, täyssynteettinen öljy on valmistuksen yhteydessä käsiteltyä raakaöljyä, ja puolisynteettinen öljy on mineraaliöljyn sekä täyssynteettisen öljyn sekoitus.

Moottoriöljyn tärkein tehtävä on vähentää kitkaa, jota syntyy mäntien liikkuessa ylös ja alas sylintereissä. Moottoriöljy myös johtaa pois lämpöä ja suojaa korroosiolta.

Lisäksi öljyllä on puhdistava vaikutus, ja se poistaa nokea sekä muita epätoivottuja hiukkasia moottorista. Se, että öljy vetää puoleensa erilaisia aineita, merkitsee sitä, että moottoriöljy vanhenee ja menettää ajan myötä myönteisiä ominaisuuksiaan. Siksi on tärkeää, että öljy vaihdetaan tasaisin väliajoin.

– Hyvä moottoriöljy pidentää moottorin elinikää. Pienempi kitka myös vähentää polttoaineenkulutusta, Skruvat.se -yrityksen tekninen asiantuntija ja yksikön päällikkö Magnus Possman kertoo.

Eri öljyillä on erilainen viskositeetti eli juoksevuus. Viskositeettiluokka ilmoitetaan SAE-järjestelmän mukaan: kyseessä on pulloissa näkyvä merkintä, joka kertoo, kuinka juoksevaa öljy on kylmäkäynnistyksessä ja kuinka juoksevaa se on silloin, kun moottoria kuormitetaan lämpimänä. Jos pullossa lukee esimerkiksi SAE 10W-40, 10W tarkoittaa kylmäominaisuuksia ja 40 ominaisuuksia korkeammissa lämpötiloissa. Mitä korkeampi luku on, sitä paksumpaa öljy on.

– On tärkeää valita autoon oikeanlainen ja oikealla merkinnällä varustettu öljy, sillä jos valitsee väärin, vaarana on, ettei voitelu ole paras mahdollinen ja että moottori altistuu liialliselle kulumiselle. Mikä siis pitäisi valita? Autosi moottoriöljyn viskositeettiluokan löydät autosi ohjekirjassa, Magnus Possman kertoo.

Vinkit öljyvaihtoon

· Älä vaihda öljyä moottorin ollessa jääkylmä, sillä öljyn ollessa hidasjuoksuista, voi olla vaikea saada ulos kaikkea öljyä. Vältä myös työn suorittamista silloin, kun moottori on kuuma – silloin olet vaarassa saada palovammoja.

· Vaihda jokaisen öljynvaihdon yhteydessä myös öljynsuodatin. Jos sama öljynsuodatin asennetaan uudelleen, voi moottoriin joutua sen kautta epätoivottuja hiukkasia.

· Älä rasita moottoria voimakkaasti öljynvaihdon jälkeen, sillä öljyn pääseminen kaikkiin kanaviin voi viedä jonkin aikaa. Anna mielellään auton käydä muutama minuutti tyhjäkäynnillä, niin että öljy ehtii lämmetä ja alkaa voidella moottorin kaikkia osia.

· Käytetyssä moottoriöljyssä on monia aineita, jotka ovat vahingollisia ympäristölle. Se kannattaa viedä kierrätykseen.

Näin luet moottoriöljysi väriä

Musta öljy

Öljy mustuu nopeasti, sillä siihen liukenee palamisesta syntyvää nokea ja likaa. Se on täysin normaalia.

Keltainen ja kirkas öljy

Tältä öljy näyttää, kun se on aivan uutta – hienoa! Huomaa kuitenkin, että se mustuu nopeasti.

Ruskea öljy

Tämä ei ole hyvä merkki. Jos öljy on ruskeaa se tarkoittaa, että öljyn seassa on vettä. Usein se on lauhdevettä, mutta vettä voi myös tulla jäähdyttimestä. Tässä tapauksessa tarvitaan korjausta.

Skruvat.fi – Pohjoismaiden johtava varaosaliike netissä. Lue lisää täältä.