Monet matkustavat pitkiä matkoja autolla, esimerkiksi hiihtolomalle Lappiin tai sukuloimaan. Huolimatta siitä, mihin matkat suuntautuvat, on autot yleensä lastattu täyteen tavaraa. Usein mukana on myös painavia asioita, kuten sukset tai lasketteluvälineet. Tämän kaiken pakkaaminen saattaa aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä.

Jotta ajoneuvon ajo-ominaisuudet eivät heikkene, tulee painavat esineet lastata taka-akselin eteen tai päälle. Taka-akselin takana oleva lisäpaino saattaa johtaa yliohjautuvuuteen, jolloin auto haluaa ohjata enemmän kuin normaalisti. Painavat esineet tulee myös lastata niin matalalle kuin mahdollista. Jos ylhäällä on liikaa painoa, esimerkiksi kattoboksissa, saattaa koko auto alkaa vaappua. Tämä saattaa olla vaarallista väistöliikkeessä, varsinkin jos tieolosuhteet ovat huonot.

Tavaroiden oikein lastaus ei kuitenkaan riitä, jotta voisit tuntea olosi turvalliseksi – tulee myös varmistaa, etteivät tavarat pääse liikkumaan. Käytä mielellään kuormaverkkoa tai kiinnityshihnaa tavaroiden kiinnitykseen. Varmista myös, ettei autossa loju irrallaan kovia esineitä, jotka saattavat aiheuttaa henkilövahinkoja voimakkaan jarrutuksen tai törmäyksen aikana.

On olemassa säädöksiä siitä, kuinka paljon autoon saa lastata kuormaa. Tämä vaihtelee eri mallien välillä. Rekisteriotteesta löydät tiedon, kuinka paljon autoosi saa lastata. Muista laskea kuormaan mukaan myös matkustajien paino. Muuten saatat saada sakkoa liikakuormasta.

Pikavinkit: Muista nämä asiat lastatessasi autoa:

· Lastaa painavin kuorma mahdollisimman alas ja niin kauas takakonttiin kuin mahdollista.

· Älä lastaa mitään painavaa takapenkin selkäosan yläpuolelle - kuorma saattaa lentää eteenpäin ja aiheuttaa vahinkoja.

· Kuorma, joka saattaa kaatua mutkissa tai jarrutuksissa, tulee asetella alas.

· Tarkista enimmäispaino, jonka autoon saa lastata – älä unohda matkustajien painoa.

· Käytä farmariautossa turvaverkkoa . Onnettomuuden sattuessa se saattaa estää kuorman lentämisen matkustajien päälle.

· Tarkista, paljonko katon päälle saa lastata. Älä unohda kattoboksin ja kattotelineen painoa.

· Älä säilytä irtoesineitä autossa. Törmäyksen sattuessa jo yksikin limsatölkki saattaa aiheuttaa vakavia henkilövahinkoja.

· Kiinnitä kuorma niin, ettei se pääse liikkumaan ja huonontamaan auton ajo-ominaisuuksia. Tämä koskee myös kattoboksia.

· Lastaa tavarat, joita tarvitset, esimerkiksi lämpimät vaatteet, viimeisenä ja asettele ne helposti saataville.

· Muista myös, että jopa lemmikit, jotka eivät ole kiinni, tai joita säilytetään esimerkiksi koirahäkissä , ovat vaarassa joko vahingoittua itse tai aiheuttaa vahinkoja kanssamatkustajille kovan jarrutuksen yhteydessä.

Skruvat.fi – laadukkaat varaosat parhailla hinnoilla. Lue lisää täältä.