Öljyt Skruvatista

Anna autosi rekisterinumero
Suosittuja moottoriöljyjä
Suosittuja vaihdelaatikkoöljyjä

Öljyt

Moottoriöljy

Täältä löydät öljyn autoosi, veneeseesi ja ruohonleikkuriisi. Meillä on korkealaatuisia moottoriöljyjä ympärivuotiseen käyttöön sekä bensiini- että dieselmoottoreihin. Nykyaikaiset moottoriöljymme takaavat erinomaiset voiteluominaisuudet jo alusta lähtien. Öljy suojaa moottoria kulumiselta, ruostumiselta ja vaahdon sekä noen muodostumiselta. Moottoriöljyjä on useita erilaisia. Tavallisimpia ovat mineraaliöljy, täyssynteettinen öljy ja osasynteettinen öljy. Autosi käsikirjassa lukee, mitä öljyä juuri sinun autosi tarvitsee. Uudemmissa autoissa käytetään useimmiten täyssynteettistä tai osasynteettistä öljyä, kun taas vanhemmissa autoissa käytetään mineraaliöljyä. Hyvä öljy pidentää moottorin käyttöikää ja pienempi kitka vähentää myös polttoaineenkulutusta.

Moottoriöljyn viskositeetti

Eri öljyillä on eri viskositeetit, mikä merkitsee öljyn juoksevuutta. Viskositeettiluokka ilmoitetaan SAE-järjestelmän mukaan. Se on merkintä, joka näkyy pulloissa, ja se kertoo, kuinka juoksevaa öljy on kylmäkäynnistyksen yhteydessä, ja kuinka juoksevaa se on, kun moottori on lämmin ja sitä kuormitetaan. Jos pullossa lukee esimerkiksi SAE 10W-40, se merkitsee 10W kylmäominaisuuksia ja ominaisuutta 40 korkeammissa lämpötiloissa. Mitä korkeampi numero, sitä paksumpi öljy.

Vinkkejä moottoriöljyn vaihtamiseen

  • Älä vaihda öljyjä, kun moottori on jääkylmä. Voi olla vaikeaa saada ulos kaikki öljy, kun se on huonosti juoksevaa. Älä myöskään vaihda öljyä moottorin ollessa lämmin välttääksesi palovammojen riskin.
  • Jokaisen öljynvaihdon yhteydessä – vaihda myös öljynsuodatin. Jos öljynsuodatin on tukossa, saattavat lika ja hiukkaset päästä takaisin moottoriin. Meillä on myös öljynsuodattimia.
  • Vältä moottorin kovaa kuormitusta välittömästi öljynvaihdon jälkeen, sillä saattaa viedä hieman aikaa ennen kuin öljy on saavuttanut kaikki kanavat. Käytä moottoria tyhjäkäynnillä muutama minuutti öljynvaihdon jälkeen niin, että öljy ehtii lämmetä ja voidella moottorin kaikki osat.
  • Kierrätä vanha moottoriöljy. Se sisältää useita aineita, jotka ovat vahingollisia ympäristölle.

Öljyn väri paljastaa, kuinka se voi

Musta öljy

Tämä on aivan normaalia. Öljy muuttuu nopeasti mustaksi palamisen aiheuttaman noen ja lian vuoksi.

Keltainen ja kirkas öljy

Jos öljy näyttää tällaiselta, se on uutta - hienoa! Varaudu kuitenkin siihen, että se muuttuu pian mustaksi.

Ruskea öljy

Tämä ei ole hyvä juttu. Se saattaa johtua kondensaatiosta, mutta myös siitä, että öljyyn on vuotanut jäähdytysnestettä. Silloin on aika korjauttaa auto.

Ruskea vaahto

Ruskea vaahto moottoriöljyssä johtuu useimmiten lyhyistä ajomatkoista ja siitä, että öljy ei ehdi lämmetä. Lyhyet ajomatkat johtavat siihen, että moottori ei ehdi lämmetä eikä vesi pääse kiehumaan pois. Aja autolla niin, että moottori ehtii lämmetä ja öljy muuttuu jälleen mustaksi.

Hyvä
Trustpilot rating stars
Perustuen 2 433 arvosteluun
Lue joitakin niistä täältä.